Rubriky
Nezařazené

Tisková zpráva magistrátu k rušení poboček České pošty

Chceme jednat o pobočkách, nesouhlasíme zejména s komunikací České pošty

31. března 2023 (pá)

S postupem při transformaci České pošty nesouhlasí vedení města Olomouce. Se zástupci vedení České pošty se chce proto sejít a nechat se lépe informovat o způsobu i výběru poboček, které státní podnik označil ke zrušení. Českou poštu zároveň kritizuje za špatnou informovanost a nešťastnou komunikaci se samosprávami měst.

Je skandální, že o tak zásadní informaci, jako je rušení poboček se dozvídám dříve z médií než z oficiálního dopisu České pošty, který přijde datovou schránkou na radnici,“ reagoval primátor Miroslav Žbánek na zprávu o rušení poboček v Olomouci.

Které pobočky konkrétně chce Česká pošta od 1. července uzavřít, oznámila primátorům a starostům měst na Olomoucku v pátek, kdy zprávu zároveň také publikovala na svých webových stránkách. V krajském městě se to týká hned sedmi poboček ze čtrnácti. A kromě těch v okrajových částech Olomouce je mezi nimi i sídlo pošty v samotném centru města na Horním náměstí. Budova pro poštovní služby tady sloužila lidem historicky po mnoho desetiletí. „Tato pobočka je poměrně frekventovaná. Lidé si zde naopak stěžují, že není v některých časech otevřený dostatečný počet překážek. Zajímalo by mě, jakou formou chce Česká pošta tuto pobočku nahradit,“ reagoval primátor na zveřejněný seznam rušených poboček.

Kromě pobočky na Horním náměstí se rušení týká poboček v Holici (Náves Svobody), ve Slavoníně (ul. Kyselovská), v Nemilanech (ul. Raisova), v Pavlovičkách (ul. Pavlovická), v Litovelské ulici a v Hněvotínské ulici u Fakultní nemocnice. „Pokud jde o okrajové části, budeme se snažit zjistit, jak pobočky byly využívány a s předsedy komisí městských částí mluvit o tom, jak jsou pro lidi důležité,“ zdůraznil primátor. Kromě toho chce vedení města znát odpověď i na další otázky související se zajištěním služeb klientům. „Jak zajistí službu těm, kteří nedojdou další dva, tři kilometry na další pobočku. Aby se zkrátka nenaplnil scénář, kdy Česká pošta malým obcím garantuje, že se u nich pobočky rušit nebudou, a velká města, která vznikla integrací menších obcí, o tyto počty poboček přijdou,“ dodal.

V následujících dnech proto primátor Miroslav Žbánek vyzve zástupce vedení České pošty ke společnému jednání. „Nebráním se racionalizaci v případě, že bude zachovaná rozumná dostupnost, zajištěny kvalitní služby a v exponovaných časech budou na pobočkách otevřené odpovídající počty přepážek,“ naznačil průběh budoucích jednání primátor Žbánek.

Česká pošta má od 1. července zajistit dostupnost poštovních služeb podle nově platné legislativy. Ta stávající počítala s 3 200 poštami po celé České republice, nově bude podle parametrů Českého telekomunikačního úřadu možné zajistit pokrytí poštovních služeb 2 900 pobočkami.

Mgr. Radka Štědrá
vedoucí oddělení, tisková mluvčí