Hruškový koláč

Přejít zpět na obsah

Hruškový koláč  

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Listové těsto (do koláčové formy cca 250g těsta).
5x hruška (čerstvé, kompotované) nebo jiné ovoce (vyzkoušeno z jablek, meruněk)
Poleva: 40g hladké mouky, 150g cukru, 1dcl smetany, 1dcl mléka, 2 žloutky.
Vlašské ořechy na posypání.

POSTUP PŘÍPRAVY
Vymažeme si koláčovou formu a vysteleme listovým těstem (silnější plát těsta).
Na něj poklademe hrušky/jiné ovoce pokrájené na cca 0,5 cm plátky (pokud dáváme čerstvé hrušky, je lepší je nejprve chvíli povařit ve vodě s cukrem, aby nebyly tvrdé). V kastrůlku smícháme všechny přísady na polevu a dáme vařit dokud to nezhoustne (husté by to mělo být asi jako tužší krupicová kaše) – pozor vaříme opatrně a mícháme, rádo se to přichytává. Poté uvařenou polevu ihned dáme  na ty hrušky – rozetřete na celou plochu a hustě posypeme nasekanými vlašskými ořechy!
Pečeme na 180 stupňů až začnou okraje a ořechy růžovět – cca půl hodiny.
Dobrou chuť!
IMAG0698
IMAG0697